СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ се готви за тържественото отбелязване на своя 130-годишен юбилей и духът на училищния празник се усеща във всяко от събитията, с които е наситена първата седмица на месец декември.

 

ДА ДАРИМ КРАСОТА И УСМИВКА

         На 3 декември 2018г. във фoaйeто на Община Стара Загора бе открита изложба на ученически рисунки "Калейдоскоп".На откриването присъстваха г-жа Иванка Сотирова-заместник-кмет "Хуманитарни дейности" в Община Стара Загора, г-жа Пенка Чавдарова-началник Отдел"Образование и младежки дейности". Директорът на СУ „Васил Левски“ г-жа Лина Борисова откри изложбата, а г-жа Сотирова поздрави младите художници и техните учители.

zilojba1301 излойба1302sm

 

ЦЕНИМ И СЪХРАНЯВАМЕ ТРАДИЦИИТЕ

         На 4 декември учениците от III г клас с класен ръководител Жасмина Коцинова представиха открит урок “Празникът Никулден“ пред родители и учители от СУ „Васил Левски“. Третокласниците демонстрираха какво са научили за традиционното празнуване на Никулден, показаха колко добре пеят и рисуват.

nikulden

 

ТОВА Е МОЕТО УЧИЛИЩЕ

среща разговор с Димитър Митев, артист от ДТ „Гео Милев“

„Доброто представление се получава, ако има добър екип“

          На 4 декември в залата на училището се проведе среща на ученици и учители с актьора Димитър Митев, възпитаник на нашето училище. Срещата премина в непринудена атмосфера. Господин Митев отговори на всички зададени му въпроси от ученици, разказа спомени от своите ученически години, сподели как е направил своя избор на професия и кои са любимите му роли. Обясни защо бейзболът е любимият му спорт и какви емоции му носят мачовете на „ Берое“. Не пропусна да благодари на учителите, които са му преподавали в училище. Някои от тях присъстваха в залата.

           Присъстващите на срещата слушаха изпълнения на актьора на откъс от разказ на Чудомир и на слово за народните будители.

dimityr1 dimityrakt2  

 

ЧАС ПО МЕЧТИ

                 На 5.12.2018 г. в залата на СУ „Васил Левски“ бе представена книгата „Час по мечти“, написана и илюстрирана от ученици от V г клас, под ръководството на г-жа Румяна Иванова. Децата получиха отпечатаната книга и „Тетрадка по мечти“, в която да продължават да записват мечтите си. Книгата е посветена на 130-годишния юбилей на училището и бе реализирана с помощта на дарени от родителите финансови средства.

mechti1  

 

 

 6-ТИ ДЕКЕМВРИ - ДЕНЯТ НА ДАРИТЕЛ

              На този ден ние отдаваме почит на Николаки Стоилов- възрожденски деец и дарител, който има заслуги за основаването на нашето училище преди 130 години.

              В чест на празника бе организиран флашмоб „13 по 10“. Учениците с ентусиазъм танцуваха народни хора в двора на училището и изписаха с телата си цифрите на числото 130.

 

DJI 0161 DJI 0156

 

 

ОТКРИВАНЕ НА ОБНОВЕНАТА МУЗЕЙНА СБИРКА

           На 7 декември официално бе открита обновената музейна сбирка на училището. Учениците видяха интересни експонати – снимка на дарителя Николаки Стоилов, архивни снимки и вещи на бивши ученици и учители , събирани по повод 100-годишнината на училището, стари учебнотехнически средства, музикални инструменти, озвучителнатехника.

 

ПРАЗНИЧНИ МЕРОПРИЯТИЯ

10 XII. 2018г. бе денят, посветен на тържественото честване на юбилея. В празничните мероприятия се включиха както нашите ученици и учители , така и много гости на училището. Организаторите предложиха мозайка от разнообразни дейности, които дадоха възможност за забавление и за демонстрация на знания и умения.

В зоните за танци и забавления учениците от начална степен изпълняваха фолклорни и модерни танци заедно със своите класни ръководители; представление изнесе и мажоретният състав, а момичета от V и  VI клас показаха оригинален танц „Чичовите конье“ по хореография на г-жа Д. Апостолова.

В класните стаи на втория и третия етаж на училищната сграда бяха организирани кабинети по физика, химия, биология, където имаше демонстрации на лабораторни опити и решаване на занимателни задачи . Учениците с ентусиазъм се включиха в занимателната игра „О, Еврика!“ и показаха съобразителност, сръчност и знания. В състезанието за откриватели победиха учениците от 7а клас. /ГАЛЕРИЯ/

С удоволствие разгледахме изложбата на картини, нарисувани от нашите колеги – преподавателите по изобразително изкуство г-жа Славова, г-жа Генчева, г- н Стефанов.

Ученици от средна степен показаха своите певчески способности с участието си в караоке шоу. Изпълниха популярни български песни, посветени на приятелството. Публиката в залата подкрепяше и бурно аплодираше участниците.

На срещата разговор с бивши колеги и възпитаници на училището присъстваха много гости – педагози, чиято професионална кариера е свързана със СУ „ Васил Левски“. С тяхна помощ разгърнахме страниците от „книгата“ на миналото. Емоционални изказвания направиха г-жа Красимира Калчева, г-жа Катя Павлова, г-жа Минка Тодорова. Г-жа Павлова прочете свое стихотворение, написано по повод 100-годишния юбилей на нашето училище.

На срещата бе представена книгата „ 130 години училище „Васил Левски““. Г-жа Д. Михайлова- идеен вдъхновител на създаването на книгата - разказа за упорития труд с архивните материали и ентусиазма на бивши седмокласници, изучаващи СИП по история и цивилизация. С удовлетворение г-жа Михайлова отбеляза , че приемствеността, която остойностява работата на всеки от екипите, работили върху книгата, е довела до един продукт, с който училището може да се гордее. Тя завърши разказа си с пожелание този николакистоиловски плам да не угасва, защото доброто е като бумеранг- то се връща.

kniga

Всички присъстващи в залата бяха поздравени с музикално изпълнение на Александрина от 6в и Антон от 7б клас.

Срещата завърши с изказване на г-жа Борисова- директор на СУ „Васил Левски“.Тя говори за съхраняването на добрите традиции, за постиженията на учителския колектив, за учениците,с които се гордеем. Г-жа Борисова поздрави всички настоящи и бивши учители на училище „Васил Левски“ с празника и покани гостите на концерта в сградата на Старозагорската опера.

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ

   Кулминация на празничния ден бе тържественият концерт на сцената на Старозагорската опера. Официални гости на събитието бяха г-жа Г. Микова- Областен управител, г-жа Ив. Сотирова – Заместник- кмет Хуманитарни дейности в Община Стара Загора, г-жа Т. Димитрова- Началник на РУО- Стара Загора. Сред публиката бяха бивши възпитаници на училището, родители , учители , ученици.

В тържественото си слово г-жа Борисова изказа благодарност към всички , които са положили усилия за утвърждаване авторитета на училището , което е мост, по който през годините преминават поколение след поколение от детството към зрелостта.

В поздравителното си слово г-жа Сотирова отбеляза, че много от възпитаниците на СУ „ Васил Левски“ са станали активни обществени дейци и призова присъстващите да вярват в българското образование, защото то възпитава в почитане на доброто, в толерантност и съпричастност. Г-жа Сотирова връчи на директора – домакин на тържеството, поздравителен адрес от името на кмета на град Стара Загора Живко Тодоров- бивш възпитаник на СУ „ Васил Левски“

Поздравление към колектива на училището отправи и областният управител г-жа Микова. Тя връчи на г-жа Борисова поздравителен адрес и почетният знак на Област Стара Загора.

Бяха поднесени цветя и поздравления от колективите на много старозагорски училища , на детски градини, на РИМ- Стара Загора.

Прочете се поздравителен адрес по случай юбилея на СУ „ Васил Левски“ от Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

В концертната програма участваха актьорът Христофор Недков, г-жа Кралева- дългогодишен учител в нашето училище, депутатът Радостин Танев- бивш възпитаник на училището, ученици от XIIа клас- Патрисия и Симона, малката Даяна от II-ри клас, изпълнители на спортни танци, ВГ „ Детелини“, фолклорният хор и фолклорният танцов състав на СУ „ Васил Левски“.

В основата на сценария бе положена идеята за приемствеността между поколенията, преминали през училище. Въпреки неизбежните разлики между миналото, настоящото и бъдещото поколение ученици, те са обединени от привързаността към своето училище . То е техен втори дом, то е свиден спомен, настояща грижа , място, където се раждат приятелства за цял живот и никнат криле за полет към осъществени мечти.

             /ГАЛЕРИЯ/

Joomla templates by a4joomla