Дарителството е една от най-стародавните български традиции. Държавата ни е родена, градена и просъществувала  повече от тринадесет века благодарение на щедрите дарения, на предоставените с готовност  материални средства за обществени каузи. Дарители са били  царе и боляри, търговци и занаятчии, зидари и резбари, орачи и овчари. Всеки съвременен българин може да открие имената на свои прадеди сред списъците с дарители за построяването на църкви, манастири, училища,университети и други големи обществени сгради.

          Със средства на дарители през Възраждането се строят и поддържат стотици училища, читалища, манастири, издават се учебници, вестници и списания.Без стореното от хиляди известни и неизвестни дарители нямаше да ги има красивите сгради на Рилския манастир, на Софийския университет, на Народния театър „ Иван Вазов“, на храма „Александър Невски“ и още много други паметници на културата в цялата  страна.

          Нашето училище също съществува благодарение на щедрия жест на дарителя Николаки  Стоилов, чиято памет почитаме всяка година на 6 декември. Ние помним завета му :

„Да правиш добро и да не търсиш за него отплата“

          Правили сме го и ще продължаваме да го правим, защото когато вършиш добро , осъзнаваш , че си истински човек.

           Честит празник на всички учители , ученици и служители в СУ „ Васил Левски“!

 

23800175 10208152121079742 8611388131015118256 o

 

 

Joomla templates by a4joomla