314002234 3194127640839712 5321187531647915566 n

 

Денят на народните будители е празник, който ние по традиция честваме на 1 ноември. Този празник бива забравен от част от днешната младеж заради празнуването на Хелуин на предходния ден. За нас обаче това е един важен български празник, на който отдаваме почит на борците за свобода и всеки, който по някакъв начин се е борил за пробуждането на българския народ в едни много тежки за българите времена. На този ден почитаме делата на личности като: Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, които са посветили живота си за отечеството.

  • Георги Василев 11а клас
 Картина1

Денят на народните будители се чества на 1 ноември. Празник тогава имат и учителите. Народните будители са причината България да се освободи от турско робство. Такива са Иван Вазов с неговите творби като „Под игото“, което пази спомена за онези времена, и Васил Левски, който дава живота си за свободата на отечеството, но бива предаден…

  • Веселин Деянов 11а клас
 Картина2

Първи ноември е ден на народните будители. На този ден отдаваме почит на родолюбивите просветители. В годините на робство и безправие те са отваряли очите на българите за светлината на знанието и нашето славно минало. Народните будители са светъл пример за нас. Те са ни завещали ценности като смелост, честност и дълбока любов към отечеството. Най-голям принос има Паисий Хилендарски, според мен. Монахът, който запалил искрата на Българското възраждане с написването на първата българска история, чиято цел била да вдъхне самочувствие на народа, припомняйки славното му минало, извоювано достойно от предците ни.

  • Стоян Георгиев 11а клас
 Картина3

На 1 ноември честваме делото на българските просветители, книжовници и революционери. По стар стил се чества на 19 октомври. Официално започва да се отбелязва през 1922г., а неофициално през 1909г. Личност, за чието дело си спомняме на този ден, е Иван Рилски, живял в периода 876-946г. Считан е за най-великият български светец и отшелник, патрон и основател на Рилския манастир.

  • Руслан Динев 11а клас
Картина4

Първи ноември е ден на народните будители. Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили духовните ценности на нацията през вековете. Един от тях е Христо Ботев – български национален герой, революционер, поет и публицист. Всички знаем, че е роден в Калофер,  но интересно е, че това се случва в една от стаите на старото училище, намирало се в храма св. Богородица.

  • Габриела Димитрова 10а клас
Картина5

Първи ноември е честван като ден на народните будители. Празникът е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение. Празникът се отбелязва за пръв път в Пловдив през 1909 година.

  • Кольо 10а клас
Картина6

Кажете ни нещо за първия народен будител, за когото се сетите?

Иван Вазов е поет, писател и драматург, наричан още „Патриарх на българската литература“. Той е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 г. до 30 януари 1899 г. от Народната партия.

  • Нели 10а клас
Картина7

Паисий не само написва „История славянобългарска“, но и сам тръгва да я разпространява сред българите. През 1765 година в Котел той се среща със Стойко Владиславов (Софроний Врачански), който прави първи препис на историята.

  • Георги 10а клас
Картина8

Знаеш ли нещо за историята на празника?

През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим, който се опитва да омаловажи значимостта на будителите и техния принос за развитието на културата и историята в България. Въпреки това традицията остава запазена в паметта на българския народ. След дълго прекъсване на 28 октомври 1992 г., 36-то Народно събрание възобновява традицията на празника.

  • Виктор 10а клас
Картина9
   

 

 

 

 

 

 

-

 

 

Joomla templates by a4joomla